Treceți la conținutul principal

Sfaturi pentru un par sănătos

Un păr strălucitor și plin de vitalitate este reflexia unui organism sănătos precum și a îngrijirii de care are parte. Dacă îți dorești un păr frumos și sănătos trebuie să ții cont de două aspecte principale:
- modul în care îl tratezi,
- produsele de îngrijire pe care le folosești.

Anemia, stresul, carențele de vitamine sau unele disfuncționalități ale glandei tiroide pot duce la probleme precum căderea părului (calviție, alopecie) sau mătreața, situație în care este nevoie de ajutorul medicului specialist însă, atunci când nu suferi de nicio problemă capilară, e suficient să îngrijești corect părul și să adopți un regim alimentar echilibrat pentru a-i asigura frumusețea și vigoarea.

Sănătatea părului vine din interior

Alimentația echilibrată este cea mai bună rețetă pentru un păr sănătos. Proteinele sunt piatra de temelie pentru un păr puternic, prevenind ruperea firelor. O dietă bogată în proteine include alimente precum pește, carne, lapte, brânză și cereale. Vitaminele și mineralele sunt, deasemenea, foarte importante.

Fierul ajută la transportul oxigenului la păr, fără de care foliculii piloși ar duce lipsa de o oxigenare eficientă. Poți mări ingestia de fier consumând carne roșie, legume cu frunzele de culoare verde închis sau luând suplimente de fier, la recomandarea medicului.

Zincul sprijină proteinele din structura firului de păr, prevenind căderea acestuia. Se găsește în cantități mari în carne și fructe de mare.

Cuprul este implicat în pigmentarea părului așa că dacă vrei să optimizezi culoarea naturală consumă alimente bogate în cupru (legume proaspete, ficat, crustacee, carne, nuci, semințe).

Vitamina A este foarte importantă pentru piele, asigurând un scalp sănătos (se găsește în special în morcovi) iar vitaminele B și C sunt importante pentru buna circulație, creșterea părului și culoarea părului (se găsesc în fructe, legume, cereale, oua și lapte).

Nu în ultimul rând, asigură-te că bei suficiente lichide pentru că apa reprezintă un sfert din greutatea firului de păr. Apa face părul suplu, mătăsos și strălucitor iar pentru a-i asigura hidratarea necesară, ideal ar fi sa bei între 8 și 10 pahare de apă pe zi. Nu aștepta întâi să-ți fie sete pentru că atunci înseamnă ca organismul a pierdut deja mai multa apă decât ar fi trebuit  și te îndeamnă, prin semnale precum senzația de sete, să umpli rezervorul.

Alegerea șamponului potrivit are o importanță crucială

Folosirea șamponului potrivit tipului tău de păr este un factor principal pentru un păr frumos și sănătos. O greșeală des întâlnită este faptul că multe femei folosesc șampoane și balsamuri nepotrivite care, de exemplu, sunt prea dure sau prea hrănitoare.

Dacă nu ești sigură de caracteristicile părului tău, adresează-te salonului de coafură la care mergi pentru determinarea tipului de păr și recomandarea produselor de îngrijire adecvate.

Șamponul se aplică întotdeauna pe părul umed, cu mișcări ușoare de masaj, însă niciodată mai mult de doua ori, chiar dacă părul tău este gras. Două șamponări sunt suficiente pentru a curăța și hrăni părul, altfel îți poți usca excesiv părul pentru că, dacă formula șamponului este prea dură, îți poate priva părul de uleiurile sale esențiale.

Balsamul de păr are rolul de a descurca părul și a-l pregăti pentru coafare. Acesta se aplică de-a lungul părului spre vârfuri, evitând rădăcina și scalpul. La final, clătește întotdeauna foarte bine părul pentru a îndepărta orice urmă de mască sau balsam.

Părul suferă dacă este îngrijit în mod excesiv de aceea, dacă îl speli des, ai grijă să alegi un șampon special pentru uz frecvent. Nu-ți agresa parul prin tapare excesivă, folosirea ondulatorului electric, ori a periilor din plastic sau metal.

Vopsirile reperate, decolorările, ondulările permanente și folosirea frecventă a produselor pe bază de apă oxigenată pot face părul aspru, uscat și casant. Dacă folosești placa sau ondulatorul de păr, protejează-ți părul folosind înainte un produs leave-in (care nu necesita clătire).

Nu pieptăna părul atunci când este ud

Părul nu trebuie pieptănat atunci când este ud pentru ca riști sa îl rupi. Trece-ți ușor degetele prin păr pentru a-l descurca iar atunci când este aproape uscat folosește un pieptăn cu dinți rari. Periile recomandate sunt cele cu peri naturali, care masează scalpul, stimulând circulația sanguina și totodată distribuie uniform excesul de sebum de la radacină spre vârfuri.

Apa folosită la spălare poate afecta părul și scalpul

Apa în care speli părul îi poate dauna dacă este prea calcaroasă, caz în care este recomandat să folosești apă minerală în care să adaugi puțin oțet la clătire. Clătirea finală a părului se face cu apa rece, care dă un plus de strălucire, și nicidecum cu apa fierbinte, care îl deshidratează excesiv.

Atât apa marii, care este prea sărată, cât și apa cu clor din piscina, au efecte nefavorabile asupra acestuia, de aceea trebuie evitate pe cât posibil. În caz contrar, părul trebuie clătit imediat după ieșirea din mare sau piscina.

Tunde vârfurile la fiecare două luni

Părul tocit la vârfuri este unul nesănătos care totodată dă un aspect neîngrijit. O dată la 6 - 8 săptămâni este indicat să tunzi vârfurile, astfel părul va fi mai sănătos, va avea mai mult volum iar coafura se va aranja mai ușor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tratament împotriva mătreții ușoare

Mătreaţa este o exfoliere a pielii capului și deși nu este contagioasă sau gravă, este persistentă și enervantă. Mătreaţa uşoară este cauzată de hiperactivitatea glandelor sebacee. Alţi factori ca transpiraţia excesivă, alergiile alimentare, candidoza, moștenirea genetică şi stresul contribuie la apariția mătreții. Folosirea excesivă a spray-urilor de păr şi a ondulatoarelor electrice, clătirea necorespunzătoare a părului sau spălarea prea rară contribuie, de asemenea, la apariţia mătreţii. Simptomele pot fi agravate de expunerea la praf, la razele ultraviolete, de folosirea şampoanelor dure şi a vopselelor de păr. Iernile reci şi uscate sunt cunoscute ca factori cauzatori în apariția mătreţii și înrăutăţirea ei. Persoanele care au pielea capului grasă au tendinţa de a suferi cel mai mult de mătreaţă. Persoanele afectate de mătreaţă trebuie să înveţe să îşi învingă tendinţa de a se scărpina, pentru că riscă să-şi facă mai mult rău decât bine. Cum tratăm părul afectat d

Tratament eficient în cazul căderii sezoniere a părului

Prin căderea sezonieră a părului ne referim la creșterea masivă a numărului zilnic de fire de păr care cad primăvara (aprilie/mai) și toamna (septembrie/noiembrie). Este un fenomen destul de comun care afectează atât bărbații, cât și femeile. Părul trece prin diferite schimbări în fiecare sezon și are perioade în care pare sănătos și puternic și perioade în care cade atât de mult încât ajungi să te îngrijorezi. Cea de-a doua situație se intensifică mai ales în sezonul de toamnă, când, odată cu înăsprirea condițiilor climatice, organismele animale și vegetale răspund cu forme similare de adaptare: copacii eliberează frunzele, animalele își schimbă părul, iar oamenii își pierd părul. Cauzele căderii sezoniere sunt multe și trebuie luate în calcul toate variantele: - dietele extreme, care sărăcesc organismul de substanțe nutritive; - deficiența de fier; - moștenirea genetică; - variația relației dintre orele de lumină și orele de întuneric: unii savanți consideră că ace

De ce să alegem produse profesionale pentru îngrijirea părului?

Pentru o podoabă capilară nu doar ca în reviste, ci și sănătoasă, produsele folosite, fie ca este vorba de șampoane, măști sau de articole de hair styling trebuie alese cu mare atenție. Un prim aspect ar fi calitatea produselor profesionale, care este net superioară celor din magazine sau supermarket. Nu veți vedea în saloanele profesionale produse cumpărate din supermarket deoarece fiecare profesionist folosește doar produse de calitate superioară. În plus, un produs nou sau cu o nouă tehnologie nu se va găsi prea repede pe rafturile supermarketurilor. Pe termen lung, produsele profesionale costă mai puțin decât cele din magazine.  Acest lucru este posibil deoarece calitatea pe care producătorii o investesc în produse profesionale le vor face sa reziste mai mult timp în comparație cu cele neprofesionale. Șampoanele profesionale sunt mai concentrate decât cele obișnuite (comerciale), au formule inovatoare pentru fiecare problemă cu care se poate confrunta părul și of

Este normală căderea părului după naștere?

Căderea părului după naștere este absolut normală și temporară, nefiind influențată de faptul ca noua mămică alăptează. În timpul sarcinii, un număr crescut de fire de păr intră în faza de repaus, influențată de nivelurile hormonale ridicate. Schimbările hormonale din timpul sarcinii stimulează o creștere a procentului de fire de păr aflate în perioada de creștere. Multe femei se bucură astfel de un păr des, mai bogat sau plin de volum în sarcină. După naștere, hormonii revin la nivelul normal, părul reintră în ciclul normal, astfel încât multe proaspete mămici observă că părul începe să cadă la aproximativ trei luni după naștere. Căderea părului poate părea mai intensă dacă în timpul sarcinii a crescut mai mult păr ca de obicei sau dacă aveți părul mai lung. Majoritatea femeilor vor reveni la ciclul normal de creștere a firului de păr în următoarele șase luni după naștere (sau într-un interval cuprins intre 6 și 12 luni). Pierderea excesivă a părului poate fi uneori cauzată